De Griekse premier Tsipras heeft de bewindvoerders uit zijn kabinet die tegen het hervormingsakkoord hebben gestemd de laan uitgestuurd.

Na het sluiten van een akkoord met de eurolanden, stuitte Tsipras binnen zijn eigen partij Syriza op veel verzet. Door de steun van oppositiepartijen wist hij het akkoord toch met een meerderheid door het parlement te loodsen.

De premier verving zijn minister Panagiotis Lafazanis (Energie) door Panos Skourletis. Ook staatssecretaris Dimitris Stratoulis (Arbeid) en staatssecretaris Costas Isychos (Defensie) moesten het veld ruimen. Daarvoor in de plaats komen Christoforos Vernadakis (Defensie) en Pavlos Chaikalis (Arbeid).

Staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën, die eerder deze week opstapte, wordt opgevolgd door Tryfon Alexiadis. De minister van Financiën Euklides Tsakalotos, die de omstreden minister Yanis Varoufakis opvolgde, mag blijven.

‘Grieken kunnen profiteren van akkoord’

Volgens eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kan het leven in Griekenland goedkoper worden als gevolg van het hervormingsakkoord. Dat zegt hij zaterdag in het AD.

Dijsselbloem breekt in het interview een lans voor de gemaakte afspraken. ,,Veel mensen zeggen dat het programma zo hard is. Maar hoe hard is het om belastingontwijking aan te pakken of corruptie?'', vraagt hij zich hardop af. ,,Hoe hard is het om het pensioenstelsel zo te hervormen dat het ook betaalbaar kan zijn?''

Grieken kunnen volgens de PvdA'er bijvoorbeeld profiteren van de afspraken over het openbreken van zeer beschermde beroepen. ,,Neem apothekers. Gewone mensen in Griekenland betalen veel meer voor hun medicijnen dan in elk ander Europees land. Het leven kan er een stuk goedkoper worden'', aldus Dijsselbloem.

Grexit nog niet van de baan

Volgens de bewindsman bleven de onderhandelingen over het akkoord tot diep in de laatste nacht spannend. ''We hadden alles teruggebracht tot één punt, dat privatiseringsfonds van 50 miljard. Daar zat het echt op vast. Zó vast dat ik dacht: we gaan nu maar eens een ander type persconferentie voorbereiden.''

Hoewel uiteindelijk toch afspraken werden gemaakt, is Griekenland volgens Dijsselbloem nog niet volledig uit de gevarenzone. Een Grexit zou pas zijn afgewend als het land ,,consciëntieus dit programma gaat uitvoeren.''

Volgens de minister is pas een klein begin gemaakt met het herstel van vertrouwen. ,,Het is niet zo dat we morgen 80 miljard euro overmaken. Stukje bij beetje komt dat geld beschikbaar als de Grieken doen wat ze hebben afgesproken.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl